SIA "RAMOTO"
https://www.ramoto.lv/

Rapid

       SIA RAMOTO darbinieki jau vairāk kā 15 gadus strādā ar Rapid vārstu vadīklu remonta sistēmu un materiāliem. Bronzas čaulu iestrādāšana vecajās čuguna vai bronzas vadīklās ir salīdzinoši vienkāršs process, izmantojot speciālus instrumentus un rokas urbjmašīnu. Tas paātrina un atvieglo vārstu vadīklu remontu, nodrošinot ideālu vadīklas perpendikularitāti pret vārstu ligzdu.

       Rapid tehnoloģija vārstu vadīklu remontam ar bronzas čaulām paredzēta profesionāļiem, kam rūp darba kvalitāte, precizitāte un ātrums.

     Šī tehnoloģija vienlīdz labi izmantojama gan nelielu darbnīcu apstākļos, gan lielu remonta uzņēmumu cehos, gan čuguna, gan alumīnija galvu vārstu vadīklu remontam. Čaulītes izgatavotas no atsperīgas rūdītas fosforbronzas, kam piemīt labas pret-nodiluma un pret-frikcijas īpašības. Bronza ir ievērojami blīvāks materiāls par čugunu un tai piemīt laba siltumvadītspēja.

 

Rapid tehnoloģijas priekšrocības:

1. Tā kā urbuma centrēšana notiek pēc vārstu ligzdas, tiek saglabāta ligzdas ģeometrija un perpendikularitāte attiecībā pret vadīklas asi, tātad pēc vadīklu remonta nav jāfrēzē vārstu ligzdas.
2. Uzkaldinātai fosforbronzas čaulītei darba mūžs 3 reizes pārsniedz oriģinālās vadīklas darba mūžu, jo čaulītē ir rombveida mikroreljefs eļļošanai. Bronzai ir uzlabota siltuma atdeve salīdzinot ar čugunu. Tiek nodrošināta klusāka un vienmērīgāka dzinēja darbība, jo iespējams samazināt vārsta kāta atstarpi vadīklā, līdz ar to uzlabojas vakuums ieplūdes kanālos, tiek novērsta gaisa un liekas eļļas iesūkšana gar vadīklām, kā arī vārsta spēle vadīklā.
3. Samazinās degvielas patēriņš, dzinējs mazāk karst.
4. Vadīklu remontu ar bronzas čaulām iespējams veikt daudz ātrāk par oriģinālo vadīklu nomaiņu. Bronzas čaulas iespējams atkal nomainīt pēc ilgāka laika, bez urbšanas.
5. Iespējams ērts vadīklu remonts čuguna galvām, kurām vispār nav maināmu vadīklu, visbiežāk tā ir amerikāņu John Deere, Caterpillar, Cummins un  Ford traktortehnikas dzinēju galvām.
6. Tradicionāli presējot ārā oriģinālās vadīklas tiek sabojātas vadīklu sēžu vietas galvās, radot papildus eļļas caurplūdes kanālus starp galvu un vadīklu. Rapid bronzas čaulas var lietot vadīklu remontam, ja oriģinālās vadīklas galvā iestrādātas cieši.
7. Rapid vārstu vadīklu čaulas ar rombveida mikro reljefu to iekšpusē nodrošina par 40% mazāku nodilumu salīdzinot ar vadīklām bez tā.
8. Rapid vārstu vadīklu čaulas ekspluatācijas laikā saglabā savus izmērus daudz ilgāk par oriģinālajām vadīklām.

Bronzas čaulu iestrādāšana vecajās vadīklās ir vienkāršs process, izmantojot speciālus instrumentus un urbjmašīnu:
1. Vispirms nodilušās vadīklas tiek izurbtas/izrīvētas ar speciālu rīvurbi, kas centrējas pret vārstu ligzdu.
2. Ar īsa gājiena pneimatisko āmuru, izmantojot speciālu čaulu turētāju, pēc vadīklas attīrīšanas un saeļļošanas, čaula tiek iepresēta vecajā vadīklā.
3. Bronzas čaulas tiek kalibrētas pēc vajadzības, dzenot cauri nenodeldējamu volframa karbīda lodi ar precizitāti līdz 0,0025 mm.
4. Neizmantotā universālās bronzas čaulas daļa tiek nofrēzēta līdz vajadzīgajam garumam ar speciālu griezējinstrumentu.
5. Kad bronzas čaula izdilusi, to iespējams ar speciālu instrumentu izņemt un nomainīt pret jaunu.